O NAMA

FAMA Metodologija

FAMA tim, 2014 godine osniva udruženje FAMA Metodologija, koje kroz projekat Škole znanja stavlja u upotrebu FAMA KOLEKCIJU, tragajući za transformacijom edukacije o ratu, genocidu i urbanom/građanskom/kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja. FAMA Metodologija daje svoj doprinos faktografiji, nasuprot postojećoj političkoj manipulaciji istorije u Bosni i Hercegovini i regionu, prostoru gdje se decenijama vodi rat interpretacija a, zbog sopstvenih interesa velikog broja uključenih u slučaj Bosna, olako previđa da je istina jednostavna – pod uslovom da se razmatraju samo činjenice.

FAMA Metodologija nudi i mogućnost konačnog uspostavljanja regionalnog edukacijskog modela za tumačenje perioda raspada Jugoslavije. Već na početku tog perioda svjesni da će dokumenti svih vrsta i formata ostati da odlučuju o sudbinama onovremenih i svih budućih generacija, oni su, slijedeći lične principe, odlučili koristiti metodologiju činjenica, govorne istorije, dokumentovanog dokumenta.
SUADA KAPIĆ

FAMA Metodologija: jedan od osnivača i član Fama tima
FAMA International: Osnivač i lider Fama tima
FAMA kolekcija: Autorica izvornih FAMA-projekata i FAMA-arhiva

Suada Kapić je rođena u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Po sticanju svoje prve diplome na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu, odlazi u Beograd i završava studij režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon pada komunizma u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, Suada napušta karijeru istaknute filmske i TV rediteljke i 1990. osniva prvu nezavisnu medijsku kuću u tadašnjoj Jugoslaviji – FAMA. Izdvaja se originalnošću svjih ideja, naročito zbog djelovanja na redefinisanju načina na koji se politika tretira u medijima. Pokreće novi (potpuno profitabilan i necenzurisan) medijski koncept koji se često naziva politička zabava. ‘Umijeće življenja’ je bio jedan od najgledanijih TV-programa u cijeloj zemlji, jer se gorućim pitanjima bavio na nekonvencionalan i izvanredno kreativan način, a istovremeno se uspio pozicionirati kao vjerodostojan izvor informacija – što je tih turbulentnih dana predstavljalo izuzetno neobičnu kombinaciju.

Njenu prvobitnu namjeru da FAMA postane CNN jugoistočne Evrope osujetio je rat u bivšoj Jugoslaviji koji je zauvijek promijenio njen lični i profesionalni pogled na život. U aprilu 1992, Suada bježi i svog stana na Grbavici (dio Sarajeva tada pod okupacijom snaga bosanskih Srba), i postaje izbjeglica u vlastitom gradu. Usred totalnog uništenja i propasti osnovnih društvenih elemenata, donosi odluku da ostane u opkoljenom gradu i pokreće mehanizam 'nauke preživljavanja' kao sredstvo otpora teroru kroz stvaralaštvo, izume, kulturu, umjetnost i humanizam. Posmatrala je opsadu Sarajeva (najdužu u modernoj istoriji) proučavajući ljudsku prirodu, mehanizam terora i sposobnost ljudi da se kroz mehanizam preživljavanja prilagode potpuno neočekivanim okolnostima. Tako je počela njena posvećenost ovoj temi; predano dokumentovanje činjenica i dokaza promjena u gradu pretočila je u niz međunarodno priznatih projekata i inicijativa.

Između 1992. i 1996. Suada u opsjednutom gradu pokreće projekte kao što su 'Vodič za preživljavanje' i 'Mapa opstanka '92.-'96., odlučna da ih objavi i prezentira međunarodnoj javnosti. Ponijela je pripremu za štampu tajnim podzemnim tunelom i održala sastanke i prezentacije, od New Yorka do Tokija.

Od 1997. marljivo radi na jednom od najopsežnijih projekata: Govorna i vizelna istorija bivše Jugoslavije u razdoblju 1991.-1999. FAMA Kolekcija (Arhive) i srodni pojedinačni projekti smatraju se najvećim i najopsežnijim nezavisnim izvorom informacija koje se odnose na Opsadu Sarajeva ('92-'96) i Raspad Jugoslavije ('91 - '99). FAMA-edukacijski paket ‘Opsada Sarajeva 1992.-1996.’ promoviran je i distribuira se u Srbiji od 2005. U partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH nedavno je objavljen projekat Srebrenica – mapiranje genocida (dokumentarna animacija). Kao obrazovna inicijativa, projekt je naširoko predstavljen u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Suada je aktivno uključena u promociju i predstavljanje pojedinih projekata i koncepta znanosti preživljavanja širom svijeta – od New Yorka do Tokija. Njeni projekti krase zidove i police najuglednijih međunarodnih institucija: Memorijalni muzej holokausta u SAD, Suda UN-a za ratne zločine, Pentagon, Biblioteka Kongresa SAD, UNESCO, Tokyo Big Site...

Mislilac, autor i realizator, Suada Kapić je bivala suočena s nezamislivim izazovima i radeći u nemogućim okolnostima uspjela ostvariti međunarodno priznate projekte i osigurati njihovu edukacijsku upotrebu.

1914, sa FAMA timom osniva udruženje FAMA Metodologija koja kroz edukacijske module Škole znanja kao što su multimedijalni projekat “Srebrenica, mapiranje genocida-post-genocidno društvo” i edukacijski study table ‘Mapiranje dejtonskog sporazuma’, stavlja u upotrebu FAMA Kolekciju. FAMA Metodologija daje svoj doprinos faktografiji, nasuprot postojećoj političkoj manipulaciji istorije u Bosni i Hercegovini i regionu, prostoru gdje se decenijama vodi rat interpretacija, gdje se olako previđa da je istina jednostavna – pod uslovom da se razmatraju samo činjenice. FAMA Metodologija otvara i mogućnost uspostavljanja regionalnog edukacijskog modela za tumačenje perioda raspada Jugoslavije.
MIRAN NORDERLAND

FAMA Metodologija: su-osnivač i član FAMA tima
FAMA Kolekcija i Arhiv: Urednik i Kreativni consultant
FAMA Virtualna kolekcija: autor i upavitelj kolekcije

U posljednjih 20 godina Miran je kao ko-autor učestvovao u brojnim projektima koji su danas integralni dio FAMA metodologije/FAMA kolekcije koja se smatra najvećom svjetskom nezavisnom kolekcijom multimedijalnih projekata o opsadi Sarajeva. Kao autor, Miran upravlja virtualnom FAMA kolekcijom; bio je član uredničko-kreativnog tima idejnog projekta ‘Muzej opsade Sarajeva-Umijeće življenja-FAMA kolekcija’. Godine 1996. je kao autor i kreativni direktor postavio projekat Survival Art Museum u Tokiju u FAMA produkciji. U svojstvu kreativnog stratega i projektnog menadžera radio je i na konceptualnom osmišljavanju prepoznatljivosti i upotrebi FAMA projekata kao dio FAMA tima.

Istovremeno Miran gradi karijeru u različitim sektorima i zemljama, između ostalih u Sjedinjenim Državama i Kanadi s UN-om, na provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma (DPAP , Dayton, Ohio) i s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Od 1997. do 2003. Miran predvodi i upravlja brojnim programima i inicijativama u SAD, Kanadi, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a za vlade SAD, UK i Japana, USAID, Svjetsku banku, Fondaciju Soros i UN.

Od 2003. Miran nastavlja karijeru i obrazovanje u Velikoj Britaniji i na London School of Economics magistrira iz oblasti javne politike i ekonomije. Tokom studija je imenovan za parlamentarnog analitičara Lorda Hyltona u Domu lordova, a bio je i posebni savjetnik Oskarovcu Anthonyju Minghelli na snimanju filma Breaking and Entering, usko surađujući na scenariju i razvoju likova (s Juliette Binoche, Judeom Lawom i Robin Wright Penn). Po završetku magisterija pozvan je da širom Velike Britanije u ime britanske vlade (Cabinet Office), finansijskog sektora (UBS Banka) i korporativnog sektora (Vodafone) vodi provedbu nacionalne strategije za promjenu 'kulture filantropije'. Ubrzo nakon toga pozvan je da se kao voditelj odjela za partnerstva pridruži društvenom preduzetništvu Jamie Olivera, a potom i kao suradnik Fondacije Orr Mackintosh u Londonu nastavlja djelovanje na razvoju društvenog preduzetništva i filantropije. Nakon toga nastavlja kao nezavisni konsultant – savjetnik klijenata visokog profila za pitanja korporativnog upravljanja, filantropije u finansijskom sektoru, javne diplomatije i transparentnosti u industriji prirodnih resursa u Velikoj Britaniji, jugoistočnoj Europi i na Bliskom istoku.

Godine 2014. dobija poziv Tufts univerziteta i GPD-a da vodi, kreira i lansira web portal Dijalog BiH 2.0-projekat digitalne diplomacije, koji treba doprinijeti uspostavi liberalne i pluralističke demokratije na Zapadnom Balkanu, kroz promociju i podršku političke odgovornosti, jake i efektne vlasti na svim nivoima, i uspostavi zakona. Godine 2015. radio je kao autor na projektu FAMA metodologije Škola znanja ‘Mapiranje Dejtonskog sporazuma- edukacijski study table’, multimedijalnom projektu koji je obilježio 20 godina od potpisa mirovnog sporazuma u Dejtonu. Taj rad je sada dio stalne postavke Historijskog muzeja u Sarajevu.

Miran je rođen u Sarajevu, i trenutno radi na doktoratu na London School of Economics (LSE), na tezi Uticaj digitalne tehnologije i otvorene politike na vladine prioritete. Magistrirao na LSE (‘Javna politika i upravljanje’), a diplomirao na katedri za primijenjenu umjetnost na Central Saint Martins College for Art & Design i Ryerson University.
ASJA HAFNER

FAMA Metodologija: jedan od osnivača i član FAMA tima
Virtualna FAMA Kolekcija: urednica i istraživač; projekt menadžer

Asja Hafner je rođena u Novom Sadu, Vojvodina, Srbija, živi i radi u Sarajevu. Studirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu.

Radila je kao novinar i kulturni radnik od 1993. godine kada započinje svoju radnu karijeru u magazine BH DANI. Zatim počinje da radi za OBALA ART Centar u organizaciji filmskih programa. Asja je bila PR za Bosnu i Hercegovinu za U2 turneju PoPMart i koncert na stadionu Koševo 1997. godine. Radila je za OSCE na prvim posljeratnim izborima u BiH 1996. u odjeljenju Obuka i edukacija birača a zatim u OSCE odjeljenju za razvoj medija. Od 1997 do 2001 radila je u Media Centru kao koordinator projekata. Radila je kao menadžer projekata za Evropsku komisiju na projektu Informacija i komunikacija na Zapadnom Balkanu. Radila je kao koordinator za medija za Muzej ARS AEVI, uključena u kampanju muzeja i kreator slogana Museum in progress. Kao kopirajter autorka je slogana za BH Radio 1 “1 za sve”. Za njen autorski slogan i idejno rješenje ekološke kampanje “Mrtva priroda” 2002. nagrađena je reklamna agencija Ideologija.

Preko 10 godina sarađivala je i radila za Sarajevo centar za savremenu umjetnost i produkcijsku kuću pro.ba kao urednik i koordinator projekata. Za SCCA/pro.ba bila je producent i glavni urednik te kustos i novinar na brojnim projektima TV produkcije ili umjetničkim projektima, između ostalih Inventura, Kuhinja, De/konstrukcija spomenika, Nestajanje javnog prostora, Domaća lektira, Art & Survival, Lobi kulture, Sarajevo Picnic, Političke prakse u post-jugoslovenskoj umjetnosti, izložba Miraz, Vidite li budućnost? itd. Autorka je idejnog koncepra i glavna urednica multidisciplarnog regionalnog projekta Individualne utopije nekad i sad – Diskontinuitet generacijskog dijaloga ili šta nam je zajedničko? Koji je realizovan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Albaniji.

Takođe radila kao zamjenik urednika časopisa za književnost LICA, sarađivala sa magazinom Slobodna Bosna. Radila kao prevodilac na različitim radionicama za novinare i fotoreportere (Aidan Sullivan, Sunday Times, Jerome Delay AP fotoreporter, Freedom Forum, London, War, Peace and Media, NY). Od 1998. godine do danas radi kao prevodilac za Sarajevo Film Festival. Kratke priče objavljene su joj u magazinu LICA, knjizi 1000&1 noć, sarajevske priče, i knjizi Bio je lijep i sunčan dan. Objavljeni tekstovi u katalozima i publikacijama, Između ostalog: Miraz, katakog izložbe, izdavač: SCCA/pro.ba, 2013. (urednik kataloga); Veoma normalno,veoma normalno ili o utopiji urbanih prava, publikacija projekta, izdavač SCCA/pro.ba, 2013. (urednik publikacije). Radila kao urednik, istraživač i koordinator sadržaja na portalu Dijalog BiH 2.0.

Bila je saradnik FAMA Kolekcije kao istraživač i jedan od urednika a od 2014 je aktivno uključena u upravi , kao jedan od osnivača i na koordiniranju projekata FAMA Metodologije. Radila je kao istraživač, urednik sadržaja i tema, video montažer i novinar na projektima ‘Istorija koja se događa 2014-1914 – slučaj Bosna i Hercegovina’, ‘Srebrenica mapiranje genocida i post-genocidno društvo’, ‘Škola znanja: Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma’-edukacijski study table. Jedna je od urednica i istraživač na dugoročnim, multidisciplanarnim i multimedijalnim projektima Škola znanja i Mikro Muzej.
DAVOR VIDOVIĆ

FAMA Metodologija: jedan od osnivača i član FAMA tima
Virtualna FAMA Kolekcija: Kreativni direktor
FAMA Kolekcija i Arhiv: dokumentarna animacija i dizajn; video mapping

OBRAZOVANJE:
- Srednja škola: Katolički školski centar – Gimnazija
- Fakultet: Ekonomski fakultet u Sarajevu, smjer: marketing
- Certifikati: Cisco NetworkingAcademy – CCNA

RADNO ISKUSTVO:
- VIDEOR o.d. 2014 (vlasnik, art direktor, grafički i web dizajner)
- VIZUAL d.o.o. 2011-2014 (firma za grafički dizajn, web i produkciju)
- URBAN MAGAZIN 2011-2012 (mjesečni lifestyle magazine – art direktor i grafički dizajner);
- REPETITOR VJz 2009 (video-mapiranje, član VJ-ing tima, vizualni umjetnik);
- PUBLICIS MITA GROUP 2007-2011 (marketinška agencija: art direktor, grafički i web dizajner)

Član FAMA-tima
Projekti FAMA Metodologije & FAMA kolekcije:
- 'Srebrenica – Mapiranje genocida'; Virtualna 'FAMA kolekcija'; ‘Srebrenica, Mapiranje genocida – Post-genocidno društvo’ (dokumentarne animacije);
- ‘Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja – FAMA kolekcija’ (3D mapiranje); - ‘Historija u nastajanju 2014-1914 – Slučaj Bosne i Hercegovine’ (dokumentarna animacija);
- Edukacijski sto 'Mapiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma';
- kreativni direktor, grafički &web dizajn, 3D video-mapiranje, infografike i vizualizacija podataka.

Davor Vidović je u dosadašnjem procesu pokazao izniman talenat i vještine u oblastima digitalne animacije, 3D video-mapiranja, web dizajna, video i dokumentacijske animacije, projektovanja baza podataka, vizualizacije podataka, izrade infografika, te web i grafičkog dizajna.

U 2010. godini je postao član FAMA tima i radio je na nekoliko kapitalnih projekata, baveći se osjetljivim i teškim zadacima koje je FAMA tim realizovao s ciljem stvaranja edukacijskih platformi namijenjenih različitim ciljnim grupama (mediji-univerziteti-biblioteke-instituti).
Zahvaljujući saradnji sa Davorom Vidovićem kao osobom sa sposobnošću multitaskinga, FAMA projekti su optimizirali historijski sadržaj stvarajući nove edukacijske modele alternativnog učenja u 21. stoljeću.

Davor je preuzeo ulogu kreativnog direktora za FAMA projekte, pokazujući izuzetnu nadarenost da ključne sadržaje izdvoji iz obimnih baza podataka i da jednostavne, ali osjetljive sadržaje pretvori u pristupačne materijale u adekvatnom formatu kako bi se prenijeli našim korisnica, čitaocima i gledaocima, koristeći iznimno inovativne i prilagodljive dizajnerske vještine, vještine stvaranja novih platformi, posebne vještine u organizovanju malih timova za IT produkciju u realizaciji projekta, poznavanje tehnoloških inovacija – uvijek u korak s vremenom, radnu etiku, marketinški talenat kao dio strategije FAMA Metodologije za pokretanje projekata i njegovu sposobnost da uspješno završi zadatke. Davor pokazuje izuzetne sposobnosti u svakom aspektu dizajna, od konceptualnog dizajna do završnog proizvoda – printanog materijala ili video i web produkcije. Davor je jedan od 4 člana FAMA tima.

info@famamethodology.net